Waar u een pup ook koopt, u moet altijd op een aantal zaken letten. Als deze niet in orde zijn, kunt u de pup beter niet kopen, ook al ziet het diertje er nog zo schattig uit. U bespaart uzelf veel problemen door een goede voorbereiding en door overhaaste beslissingen te voorkomen. U moet letten op het gedrag, de gezondheid en de manier waarop de dieren gefokt zijn. Het is ook belangrijk dat de fokker rustig de tijd neemt om uw vragen te beantwoorden. In deze puppychecklist vindt u de belangrijkste zaken opgesomd. Lees ze goed door, print het laatste blad uit en neem het mee als u gaat kijken!

Puppy-checklist

Hoeveel nestjes zijn er aanwezig?

Een fokker moet veel tijd en energie stoppen in het begeleiden van de pups. Ze moeten allerlei dingen leren en goed gesocialiseerd worden. Als een fokker veel nestjes tegelijk heeft, is die begeleiding vaak niet mogelijk. Een fokker die serieus met socialisatie bezig is, heeft daarom maar één of een beperkt aantal nestjes tegelijk. Wie veel nestjes tegelijk fokt, heeft personeel nodig dat zich bewust en systematisch bezig houdt met de socialisatie van de pups.

Is de moederhond aanwezig?

Het is erg belangrijk dat de moederhond bij het nest aanwezig is. Het gedrag van de moeder geeft u informatie over de pups. Bovendien is het voor de opvoeding van de pups heel belangrijk dat ze van hun moeder van alles leren. Zij leert ze hoe ze zich moeten gedragen, dat ze niet te hard mogen bijten en hoe hondengedrag er uit ziet. Pups mogen bovendien wettelijk pas na zeven weken bij hun moeder weg. Koop geen pup als de moeder niet aanwezig is, ook niet als men zegt dat moeder ‘net even met de uitlaatservice mee is’ of als men andere argumenten aandraagt. Spreek dan af dat u een andere keer terugkomt, als de moeder wél aanwezig is. Kan dit niet, dan heeft u naar alle waarschijnlijkheid te maken met een tussenhandelaar.

Let op hoe de moederhond zich gedraagt.

Een teefje met jongen kan soms een beetje beschermend zijn tegenover vreemden die bij haar pups komen, maar mag niet agressief of angstig op uw komst reageren. Kijk ook hoe ze eruit ziet: is ze schoon, is ze niet te dun? En is zij echt de moeder: kunt u aan haar buik en tepels zien dat zij pups heeft gehad?

Ligt het nest in huis?

Pups kunnen het beste onder huiselijke omstandigheden opgroeien. Zo wennen ze aan alles waar ze in hun latere leven als huishond mee te maken krijgen. Het is belangrijk dat dit op jonge leeftijd al gebeurt, de pups staan dan open voor nieuwe ervaringen en er worden allerlei nieuwe hersenstructuren aangelegd. Pups die te weinig nieuwe dingen meemaken, kunnen later snel angstig zijn voor alles wat ze niet kennen. Het is bovendien heel moeilijk en soms onmogelijk om dit op latere leeftijd in te halen. In huis went een pup aan mensen die rondlopen, bezoek, eventueel andere huisdieren en aan alle huiselijke geluiden. Het nest kan daarom het beste bij de fokker in huis liggen. Het is nadelig voor de ontwikkeling van de pup als het nest ergens achteraf in een schuur of kennel ligt waar de dieren niet voldoende in aanraking komen met de normale dagelijkse zaken die ze in hun latere leven tegen zullen komen. Uit onderzoek blijkt dat pups die in huis opgroeien minder kans hebben op het ontwikkelen van angst en agressieproblemen. Het is daarnaast goed als de pups ook alvast ervaringen opdoen buitenshuis, zoals spelen in de tuin of het horen van verkeersgeluiden.

Is de omgeving netjes?

Natuurlijk is het belangrijk dat de omgeving waar de pups verblijven netjes schoon gehouden wordt. Dat is niet alleen nodig vanuit hygiënisch oogpunt, maar ook in verband met de opvoeding. Honden die opgroeien in hun eigen vuil worden vaak nauwelijks zindelijk. Ze zijn er immers aan gewend hun eigen nest te moeten bevuilen. Een goede fokker houdt dan ook het nest en de ruimte waarin de pups rond kunnen lopen keurig schoon.

Hoe reageren de pups op bezoek?

Pups die goed gewend zijn aan mensen horen niet angstig te reageren op bezoek. Kruipen de pups weg als u komt kijken, dan is dit een slecht teken. Gezonde, sociale en mensvriendelijke pups zullen naar u toe komen om u te begroeten en zullen nieuwsgierig naar u zijn. Natuurlijk is het ook niet de bedoeling dat het hele nest direct in uw arm hangt, zelfs al is het uit enthousiasme. Er is wel wat verschil tussen pups van verschillende rassen, het ene ras is wat terughoudender, het andere juist erg enthousiast. Toch hoort een jonge pup u interessant te vinden en vriendelijk naar u te zijn. Natuurlijk is de reactie ook afhankelijk van de leeftijd van de pups. Heel jonge pups van een week of drie zullen niet direct op u af komen, maar twee weken later zijn ze volop in hun ontdekkings- en socialisatieperiode. Een zeven of acht weken oude pup die nog bang voor u is, heeft meestal geen goede socialisatie gehad of is van nature erg angstig van aard. Hoe reageren de pups op geluiden? Een goed gesocialiseerde pup hoort niet meer te schrikken van normale huisgeluiden zoals het dichtgaan van een deur of het geluid van de telefoon. Bij onbekende geluiden mogen de pups best even schrikken, maar ze moeten wel snel weer herstellen en doorgaan met spelen, slapen of de bron van het geluid gaan onderzoeken.

Zijn de pups gechipt en geregistreerd op naam van de verkoper?

Chippen en registreren is verplicht. Elke pup moet gechipt zijn voor hij zeven weken oud is. Bovendien moet hij bij een daarvoor aangewezen databank geregistreerd worden op de naam van de fokker (of handelaar) voordat hij acht weken oud is. Zo kan achterhaald worden waar de pup vandaan komt. Let er op of de verkoper zich aan deze regels houdt en vraag altijd om een registratiebewijs.

Hebben de pups een inentingsbewijs?

Pups horen wanneer ze naar hun nieuwe eigenaar gaan minimaal een keer ingeënt te zijn tegen hondenziekte en het parvovirus. Ook horen ze ontwormd te zijn. De gegevens hierover horen in een vaccinatieboekje of paspoort te staan. Met behulp van het chipnummer kunt u controleren of de entingspapieren daadwerkelijk bij deze pup horen.

Een goede fokker is begaan met het welzijn van de pups en zal hij zijn best doen om de overgang naar een ander thuis zo goed mogelijk te laten verlopen. Dat betekent dat u informatie krijgt over hoe u de eerste tijd met de pup moet omgaan en waar u op moet letten. Vaak krijgt u voer mee en een doek of speeltje dat ruikt naar het nest. Het is ook fijn als u, ook na de koop, mag bellen als u vragen heeft.

  • Krijgt u de indruk dat de fokker alleen geïnteresseerd is in het sluiten van de deal, is hij niet geïnteresseerd in waar de pup terecht zal komen en krijgt u weinig informatie mee, dan kunt u hier beter geen pup kopen.
  • Kunt u rustig kijken en vragen stellen tijdens uw bezoek? Koop geen pup op plaatsen waar meerdere mensen zich tegelijk staan te verdringen om de pups om er eentje uit te kiezen. U voelt zich misschien gehaast om er een te kiezen, bang dat ze ‘op’ zullen zijn, en u kunt niet met uw vragen terecht. U mag van de fokker verwachten dat hij rustig de tijd neemt om u de pups te laten zien, uw vragen beantwoordt en iets over de afzonderlijke pups kan vertellen.
  • Kunt u meerdere keren komen kijken of moet u meteen beslissen? Bij verantwoord gefokte pups zijn er geen ‘speciale aanbiedingen’ waarbij u in één bezoek moet beslissen of u de pup neemt. Het is veel prettiger als u meerdere keren naar het nest kunt komen kijken. Als u een pup wilt van een ras waarvoor een wachtlijst bestaat, schrijft u zich meestal vooraf in. Vraag dan na of daar voorwaarden aan verbonden zijn en tot wanneer u kunt besluiten om alsnog van de koop af te zien.
  • Is er een duidelijk koopcontract? Het is heel verstandig om een echt koopcontract te vragen waarin duidelijk staat wat de rechten en plichten van koper en verkoper zijn. Heeft u bijvoorbeeld garantie als de hond ziek wordt, en wat zijn dan de mogelijkheden? Daarnaast kunt u met een koopcontract aantonen dat de hond uw eigendom is (een chipregistratie is namelijk geen eigendomsbewijs). Let op dat de hond inderdaad uw eigendom wordt, want er zijn constructies waarbij u als het ware ‘pleeggezin’ wordt en de fokker eigenaar blijft. Ook kan het zijn dat er in het contract wordt gesteld dat u de hond niet mag laten castreren of dat u de hond ter beschikking moet stellen van de fok, of juist dat u er beslist niet mee mag fokken. Let dus goed op of er geen dingen in het contract staan die u niet wilt.

Twijfelt u? Koop de pup dan niet. Ook al voldoen de pup en de fokker aan de hele checklist, let ook op uw eigen gevoel. Als u twijfelt kunt u beter niet kopen. U heeft er niets aan als u een heel hondenleven lang spijt heeft van uw aankoop!

Vraag ons gerust naar betrouwbare adressen waar u terecht kunt. We helpen u met plezier een goede keuze te maken.

 

Bron: LICG