Wandelen met een lichtje om

De ochtend- en avondwandelingen met je hond zullen nu veelal in het donker plaats vinden. Hang om de halsband van je hond een lichtje, bijvoorbeeld zo’n fietslichtje. Zo is je hond voor anderen goed zichtbaar.

Feest decoratie

De herfst is een seizoen vol met feestdagen waarbij je je huis heerlijk kunt versieren, maar al die tierelantijntjes en versiersels kunnen voor onze huisdieren er ook uitzien als hele leuke speeltjes! Zorg er dus voor dat de versieringen buiten bereik worden opgehangen/neergelegd, want je huisdier kan er in stikken en het kan giftig voor ze zijn.

Lekkernijen van de feestdagen

Vooral chocola is een beruchte. Chocolade is giftig voor honden en katten! Dus kijk uit met die chocoladeletter, maar ook met andere etenswaren. Geef je huisdier gewoon geen mensen eten, maar hou het bij hun eigen voer. Maak een voermoment extra leuk met bijvoorbeeld een voerbal of voerpuzzel!

Check de gegevens van de microchip

Klinkt misschien een beetje gek, maar hoewel de meeste honden en katten wel gechipt zijn, staan ze heel vaak niet geregistreerd of zijn de gegevens niet meer up-to-date. Mooi moment om dat nu te doen, want heel erg belangrijk! Als de gegevens nl. niet kloppen, heeft de chip weinig of geen zin.

Hou je hond warm na het zwemmen

Springt jouw hond nog steeds in elke sloot en maakt het hem niet uit hoe koud het is? Zorg er na de wandeling dan voor dat hij lekker kan opdrogen en warm blijft. Je kunt bijvoorbeeld een speciale hondenbadjas kopen.

Maak veilige, warme plekjes voor je kat

Katten zijn gek op warmte en met deze kou zullen ze graag op de warmste plekjes willen liggen. Let er een beetje op dat die plekken ook veilig zijn, want ik heb ze al op de raarste plekken zien liggen. Hang bijvoorbeeld zo’n hangmat op aan de radiator of wat mijn eigen kat heel fijn vindt: een schapenvel!

Antivries is dodelijk

Het inslikken van anti-vries is dodelijk! Wellicht vraag je je af hoe dit in je huisdier terecht kan komen? Het schijnt een lekkere smaak te hebben, wat uitnodigt om eraan te gaan likken, dus let er op dat het reservoir van de auto niet lekt en berg flessen antivries veilig op.

Ratten en muizen

Nu het kouder wordt zoeken ook ratten en muizen hun heil op warmere plekken. Daar zijn ze niet altijd welkom en mensen zullen gif inzetten om van ze af te komen. Maar ook voor onze huisdieren is dit een erg giftig goedje en zelfs dodelijk. Heb je zelf last van ongedierte? Wees dan zeer voorzichtig met het gebruik van gif, neem liever geen risico en kies voor andere manieren.

Paddestoelen

Hoewel ik nog nooit een hond of kat heb zien knabbelen aan een paddenstoel en de meeste niet giftig zijn, kun je er wel beter mee uitkijken. Vooral met jonge dieren die van alles willen ontdekken en met hun bek zouden ze weleens zoiets geks kunnen doen. Wees er dus alert op als je in het bos loopt.

Teken en vlooien

Hoewel het weliswaar kouder wordt, zitten er ook nog steeds milde en soms zelfs warme dagen tussen. Dat betekend dat vlooien en teken nog steeds actief zijn. Maar denk er ook aan dat vlooien de winter zeer goed in jouw huis kunnen overleven, lekker warm door de verwarming. Blijf je huisdier dus regelmatig controleren en behandelen.

Begin met vuurwerktraining

Is je huisdier bang voor het vuurwerk en harde knallen? Begin dan op tijd met vuurwerktraining. Vraag ook om advies bij je dierenarts en hondenschool.

Reserveer op tijd een plekje bij je dierenoppas

Oppassers en pensions hebben het erg druk tijdens de feestdagen en zijn vaak snel volgeboekt. Wees dus op tijd met het plannen van je vakantie en het reserveren van een dierenoppas.

 

Bron: Theanimalnanny.be