Is jouw hond klaar voor de winter?
Leuke tips waar je rekening mee kunt houden om de overschakeling naar de koude dagen wat aangenamer te maken voor je hond!
Verharen en het aanmaken van wintervacht
De meeste honden verharen in de lente om hun wintervacht kwijt te raken, maar evenzo verharen ze ook in de herfst om plaats te maken voor de wintervacht. De duur van de verharing is bij elke hond anders en ook de snelheid verschilt.
Regelmatig borstelen helpt het proces en kan daarbij de kriebel van loszittend haar verminderen. Vraag je professionele trimmer wel om advies en welke borstels je het beste kunt gebruiken! Je wist het misschien nog niet, maar juiste borstels zijn erg belangrijk, want dit verschilt per haartype.
Sowieso is een bezoek nu aan een professionele trimmer een goed idee, zeker als je een ras hebt die niet verhaart.
Haal die hondenbadjas maar uit de kast
Heb je een hond die hoe koud het ook is, altijd gaat zwemmen en de sloot inspringt?
Wij zijn een groot fan van het gebruiken van een hondenbadjas. Dan maakt het niet meer uit als je hond zich elke wandeling helemaal wilt uitleven. Ook echt een aanrader als je hond mee gaat met de groepswandelingen en even in de bus zit voordat hij thuis wordt gebracht.
Zo blijven ze lekker warm en drogen snel op!
Wel of geen jas aan?
Het is toch altijd weer de vraag of onze honden een jas nodig hebben als het echt koud wordt?
Dat ligt heel erg aan je hond, maar bedenk dat pups, oudere honden en kleine honden, honden met dunne of geen vacht en/of een laag vetpercentage, meer moeite hebben om hun temperatuur te reguleren. Als ze dan van 21-24 graden binnen naar buiten moeten in temperaturen onder de 5 graden is dat best een verschil. Komt daar dan ook nog eens regen en wind bij, dan kan je hond het erg koud krijgen.
Dus in sommige gevallen geen overbodige luxe om op koude dagen je hond een jas aan te trekken. Wat betreft keuze, kun je alle kanten op, want er is van alles op de markt. Maar let goed op pasvorm en vrijheid voor schouders en pootjes!
Wat extra aandacht voor de senior
Heb je een oudere hond, dan verdient deze op koudere dagen wel wat meer aandacht. Kijk vooral waar je het mandje neerzet; staat deze op een warme plek of op koude stenen?
De kou kan zorgen voor stramme spieren en pijnlijke gewrichten en warme slaapplekken kunnen dan goed helpen. Wellicht moet je ook de wandelingen aanpassen, liever meer korte loopjes om de bloedsomloop op gang te houden op slechte dagen dan een lange wandeling in de kou.
Overweeg eventueel een jas/deken voor je oudere hond en kijk ook naar zijn dieet en of je senior niet afvalt! Bespreek dieet veranderingen altijd even met je dierenarts.
Ga naar buiten en geniet van de mooie natuur
Beweging is natuurlijk voor elke hond heel belangrijk en de herfst is een prachtige tijd voor goede boswandelingen. Lekker snuffelen en rennen door de bladeren, zoekspelletjes in de kale bomen (verstop eens snoepje tussen schors van de boom en laat je hond er naar zoeken). Ga er dus lekker samen op pad en probeer eens een nieuw losloopgebied uit!
Pak de hondentraining weer op
In de zomer ben je meestal druk met andere zaken en vakantie. Dus de herfst/winter (nieuw seizoen vaak bij de hondenschool) is een mooi moment om de training weer op te pakken.
Probeer je training ook wat meer te integreren in je wandelingen om je hond ook geestelijk te stimuleren en werk aan nieuwe vaardigheden (zoals zelfbeheersing) die jou en je hond helpen om o.a. om te gaan met stadsdrukte.
Sneeuw? Zorg goed voor de pootjes.
Hoewel het helaas steeds minder voorkomt, kunnen er natuurlijk dagen tussen zitten dat je een leuke wandeling kan gaan maken in de sneeuw. De meeste honden vinden sneeuw geweldig!
Om sneeuwballen onder de pootjes te voorkomen kan je ze insmeren met vaseline. Na het wandelingen is het belangrijk dat je de pootjes even met warm water afkoelt omdat er vooral in de stad veel met “zout” wordt gestrooid en dat is niet fijn voor de pootjes.
Voor echt lange wandelingen in de sneeuw (wintersport), kan je overwegen om speciale hondenschoentjes aan te doen om de pootjes te beschermen. Oefenen dit wel een paar weken van te voren, want het voelt gek en je hond moet er echt aan wennen. Bouw het thuis langzaam op en beloon je hond.
Bron: theanimalnanny