Katten en meubels lijken geen beste vrienden. Ze krabben er maar al te graag aan. Soms wordt je hele huis als een krabpaal aanzien.

Krabben is echter natuurlijk gedrag voor een kat en zal je niet kunnen afleren. Katten krabben om hun nagels te onderhouden, maar ook om hun territorium te markeren. Katten hebben namelijk geurklieren in hun voetzolen en door te krabben laten ze hun geur achter. Bovendien helpt krabben met het rekken van de spieren en kan het een uitlaatklep zijn voor jouw kat. Kortom, het is gedrag dat nodig is voor jouw kat. Ja zal het nooit kunnen afleren, maar je kan ze wel aanleren om het op de juiste plek te doen.

De juiste krabpaal

Een krabpaal of -plank is een must voor elk gezin met een kat! Je moet echter ook wel op enkele dingen letten wanneer je een krabpaal aanschaft.

  • Zet de krabpaal in een ruimte waar de kat vaak is of in de buurt van zijn slaapplaats. Zo kan hij zich uitstrekken wanneer hij wakker wordt.
  • Sommige katten krabben liever horizontaal en sommige verticaal. Als je ziet dat jouw kat toch niet krabt aan de paal, probeer dan eens een krabplank uit of een krabpaal die je horizontaal kan leggen.
  • Een kat wil zich graag uitstrekken bij het krabben, koop dus een lange paal of zet deze hoog genoeg.
  • Houdt rekening met de bekleding. De meeste krabpalen hebben sisal en dat werkt prima, maar als jouw kat aan het behang krabt, heeft hij misschien liever een kartonnen krabplank.
  • Heb je meerdere katten? Zorg dan ook voor meerdere krabpalen.
  • Zorg ervoor dat de plank of paal altijd stabiel blijft!

Weg van de meubels

Omdat krabben niet af te leren valt, moet je alternatieven bieden zoals een krabpaal. Maar het is ook belangrijk dat je de meubels minder aantrekkelijk maakt. Leg er bijvoorbeeld tijdelijk een laken over. Gebruik hierbij best een gladde stof want hoe gladder de stof hoe minder de kat geneigd zal zijn om er aan te krabben.

Verplaats tegelijkertijd de nieuwe krabpaal of -plank naar zijn gebruikelijke krabplek en beloon jouw kat als hij de krabpaal verkiest. Maak de paal desnoods wat aantrekkelijker door er kattenkruid of speeltjes aan te hangen. Als je kat de krabpaal goed begint te gebruiken, kan je hem langzaam verplaatsen naar een handigere plek in de kamer. Zo kun je terug het laken van jouw meubels verwijderen.

Belonen in plaats van straffen

Beloon je kat wanneer hij het goed doet. Straf hem niet want dit zal geen gewenst effect verkrijgen. De relatie met jouw kat zal er onder lijden en jouw kat is slim genoeg om te weten dat jij hem niet kan straffen als je weg bent. Hij zal dus gewoon blijven krabben aan jouw meubels als je uit huis bent. Voorkomen is sowieso beter dan genezen, met andere woorden: leer je kitten meteen wat een krabpaal is.

Bron: Happybestfriends.be