Binnenspelen met uw hond

Iedereen die opteert voor een hond als huisdier, zou moeten weten dat je dan kiest voor gezelschap dat graag beweegt en buiten komt. Honden zijn dieren die over het algemeen liever wel dan niet elke dag buiten spelen of wandelen. Het is dan ook logisch dat hondeneigenaars hun huisdier de mogelijkheid geven om zich in de buitenlucht te ontspannen. Wanneer dat toch niet lukt, om welke reden dan ook, zijn er gelukkig andere mogelijkheden.

Niet elk baasje heeft evenveel tijd of mogelijkheden

Honden zijn energieke dieren en dus is het aan te raden hen de mogelijkheid te bieden om af en toe buiten te ravotten. Met je hond op stap gaan, is trouwens niet enkel nodig omdat het dier zijn behoefte moet doen. Je hond eens in een vijver laten zwemmen, ermee dollen in een weiland of een flinke boswandeling maken kan het dier enkel maar goed doen.

Toch zijn er hondeneigenaars die omwille van bepaalde redenen niet altijd de mogelijkheid hebben om bovenstaande dingen te doen. Er zijn soms ook praktische redenen die het buitenspelen met je hond kunnen beperken. Denk bijvoorbeeld maar aan weerfenomenen zoals hittegolven of sneeuwstormen. Gelukkig zijn er alternatieven voor wanneer je gedwongen bent om voor onbepaalde tijd binnen te blijven. Wij schetsen er twee van.

De jacht op voedsel

Honden zijn huisdieren die verlekkerd zijn op hun dagelijkse portie hondenbrokken en snoepjes allerlei. Een toffe manier om je hond de kans te geven wat energie kwijt te raken, is dan ook om zijn of haar eten ergens in je huis te verstoppen. Je kan bijvoorbeeld kleine hoeveelheden voedsel droppen in verschillende kamers van je woonplaats. Honden hebben immers een uitstekende reukzin en met wat gesnuffel komen ze hun eten meestal gauw op het spoor. Je kan als baasje bijvoorbeeld ergens onder de kast, achter deuren, tussen enkele kartonnen dozen of simpelweg op een stoel gemakkelijk wat hondenbrokken kwijt.

Natuurlijk mag de zoektocht aanvankelijk niet te moeilijk zijn, zodat de hond de moed niet opgeeft en stopt met spoorzoeken. Wanneer je na een tijdje merkt dat jouw viervoeter het spelletje doorheeft, kan je de moeilijkheidsgraad alsnog verhogen.

Je hond op date

Er is nog een tweede geweldige manier om je hond te laten ravotten zonder daarvoor naar buiten te moeten. Als baasje ken je vast wel iemand uit je nabije omgeving die ook één of meerdere honden heeft. Een zeer leuk idee kan dan ook zijn om een date te organiseren tussen je eigen hond en het bevriende exemplaar. Honden zijn immers sociale zoogdieren en de kans om zich uit te leven met een andere viervoeter, zullen ze niet gauw laten liggen.

Concreet spreek je dan met de andere persoon een datum af waarop je de tijd hebt om de tweede hond te ontvangen. Vervolgens zorg je er best ook voor dat je huis die dag opgeruimd is, zodat er geen dierbare voorwerpen sneuvelen. Daarenboven kan je met het andere baasje afspreken om eens af te wisselen. Het ene plezier is toch het andere waard en op die manier blijkt het daten misschien wel duurzamer op lange termijn?

Bron: Hondencentrum