Risico

Wist je dat sommige voedingsmiddelen giftig zijn voor honden? Zwarte chocolade is hiervan een voorbeeld bij uitstek. De theobromine in de chocolade is de boosdoener. Hoe donkerder de chocolade, hoe meer theobromine die bevat. Zo kan een hond van 10kg die 60 gram zwarte chocolade heeft gegeten, al last hebben van een ernstige vergiftiging.

Uien en prei en alle planten van het geslacht ‘allium’ zijn giftig voor honden en katten. Ze veroorzaken een afbraak van de rode bloedcellen (hemolytische anemie), wat zich bij de hond uit in donkere urine. Je vermijdt het dus best om restjes soep of uientaart aan je dier te geven.

Men heeft nog niet achterhaald waarom druiven en rozijnen giftig zijn voor honden. Ze veroorzaken maagstoornissen (braken, diarree en buikpijn) en nierinsufficiëntie.

Snoep dat xylitol als zoetstof bevat, is giftig voor honden. Xylitol veroorzaakt bij honden een sterke afscheiding van insuline en leidt een gevaarlijke hypoglykemie (daling van de suikerspiegel in het bloed).

Macadamianoten zijn ook giftig voor de hond: enkele uren na het eten van deze noten voelt de hond  zich zwak, heeft hij last van bevingen en moeite om te stappen. Welke giftige stoffen hiervoor verantwoordelijk zijn, is niet duidelijk.

Bron: antigifcentrum.be