Als je een katteneigenaar bent of je hebt vaak katten in je buurt zal het je vast al zijn opgevallen dat ze zich (soms wel extreem) veel wassen. Maar waarom? 

Dit heeft vele redenen; katten zijn namelijk heel propere dieren op zich. Ze wassen zich op vaste momenten: na het eten, na het slapen, na een bezoekje aan de kattenbak, … . 

Maar ook voor totaal andere redenen!

→ Katten zijn dol op hun eigen ‘parfum’. Wanneer jij dus met je ‘Chanel’ geurtje je kat hebt platgeknuffeld zal hij zich kort daarna wassen om terug naar zijn eigen geur te ruiken.
→ Met de hitte van afgelopen weken likt een kat zich ook om af te koelen. Door het natmaken van de vacht voelen ze een fris briesje beter dan bij droge vacht.
→ Wanneer we de tong van een kat van dichtbij bekijken lijkt deze op schuurpapier. De weerhaakjes helpen bij het ontklitten van de vacht. 
→ Omdat ze je leuk vinden! #superschattig 
→ Als afleiding: We weten dat katten slim zijn en meestal (bijna altijd) hun zin krijgen. Als ze toch iets gedaan hebben dat niet mag en jij betrapt hen daarop zou het wel eens goed kunnen zijn dat ze zich vlug beginnen wassen. Zo geloven ze je aandacht te verleggen in de hoop dat je vergeet waarom je kwaad was. Slimme poezen, toch? 

Door het vele wassen, voor vele redenen hebben we zopas geleerd, slikt de kat veel haren van zijn vacht in. En wat er in gaat…, ja ja, moet er terug uit. 

Meestal komt het haar mee met de stoelgang van de kat maar soms kan hij dit ook ophoesten en uitbraken; dit noemen we een haarbal. 

Op zich niets om je zorgen over te maken tenzij de haarbal blijft steken. Je kan dit herkennen aan het vele braken, minder eetlust en gewichtsverlies bij de kat.

Neem dan contact op met ons voor het controleren van je kleine viervoeter. 

 

Bron: Medicommerce