Wil je graag vogels houden als huisdier, dan moet je ervoor zorgen dat je een geschikte leefruimte voor hen creëert. Hou rekening met de grootte van de kooi, de bodembedekking, de speeltjes die je ophangt en in de kooi legt, enz.

Wat de grootte van kooien betreft wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen grasparkieten, grote parkieten, kanaries en papegaaien.

Geschikte vogelkooien

Een vogelkooi is beter te groot dan te klein, een vogel moet immers vrij kunnen vliegen. Kan de vogel er niet in vliegen, dan is de kooi te klein. Zorg er ook voor dat er een goede afsluiting is. Vogels zijn immers slimme dieren en weten af en toe te ontsnappen als het deurtje makkelijk open kan. Let er verder op dat er geen schroeven of moeren aan de binnenkant van de kooi zitten waar de vogels zich aan kunnen verwonden.

Vogels klimmen heel graag in de tralies van hun kooi. Daarom krijgt een kooi met (ook) horizontale spijlen de voorkeur. Gezien vogels zich graag schuil houden in een hoek is het aangeraden om een vierkante of rechthoekige kooi te kiezen in plaats van een ronde kooi. In een ronde kooi raken ze ook snel gedesoriënteerd.

Ook een goede bodembedekking is belangrijk. De vogel moet kunnen rondscharrelen en makkelijk voer en speeltjes van de grond kunnen oprapen. Vaak wordt hiervoor schelpenzand gebruikt.

Verder voorzie je het best als basisinrichting ook enkele stokken waarop de vogels kunnen zitten, een waterbak, voerbak en wat speelgoed.

We raden een grotere volière aan voor een papegaai, grote parkiet of meerdere vogels. Volières zijn in te delen in drie categorieën: een vrijstaande buitenvolière, een buitenvolière die tegen een schuur of huis muur aanstaat of een binnenvolière.

Vogelspeeltjes

Vogels kunnen zich snel gaan vervelen wanneer ze niet af en toe vrij in huis mogen rondvliegen. Als dat niet mogelijk is voorzie je best een grotere kooi met veel speelgoed. Denk hierbij aan klimtouwen, belletjes, voedselballen, … . Hier kan de vogel zich mee bezighouden in plaats van zijn kooi te vernielen uit verveling of veel lawaai te maken.