Heb je er ooit al eens bij stilgestaan dat het woord ‘kattenkwaad’ niet voor niets is uitgevonden. Wie thuis een kat heeft, kan ongetwijfeld beamen dat katten vaak heel erg onvoorspelbaar en wild kunnen zijn. Zeker ook kittens, die nog jong en extreem speels zijn, halen graag kattenkwaad uit. Bij kittens is het niet zo eenvoudig als bij honden om ze te trainen tot een aangename en sociale huisgenoot. Toch zijn er een aantal belangrijke zaken waarop je als baasje kan inspelen om je schattige, onstuimige pluizenbol min of meer tussen de lijntjes te laten lopen.

Sleutel niet aan de instincten

Katten zijn geboren krabbers, klimmers, springers en renners. Als baasje is het dan ook onmogelijk en absoluut niet de bedoeling om deze natuurlijke gedragingen af te leren. het beste wat je als baasje eigenlijk kan doen is je kat zoveel mogelijk zichzelf laten zijn.

Maak je huis kittenproof

Vooraleer je een kitten in huis haalt is het aan te raden om je huis eerst volledig kittenproof te maken. Daarbij denken we aan een rustig plekje waar je kat kan eten en drinken, het voorzien van een kattenbak en een krabpaal en het zoeken van een schuilplaats of mandje waar je kat helemaal ongestoord tot rust kan komen.

De eerste 16 weken van een kattenleven zijn cruciaal omdat ze dan alles leren wat wel en niet mag of kan. Aangezien ze de eerste 12 weken bij hun moeder blijven is het uiterst belangrijk om tijdens de eerste maand dat je je kitten hebt, ze vertrouwd te maken met allerlei geluiden, nieuwigheden en ervaringen. Dat in combinatie met aandacht, spelen, beloningen en veel knuffels zal ervoor zorgen dat je kitten zich snel thuis voelt.

Verander ongewenst gedrag

Gedraagt je kitten zich niet zoals je het wenst? Zorg er dan voor dat je ongewenst gedrag ontmoedigt. Dat doe je het best door het gedrag onmogelijk te maken. Hang je gordijnen op, leg die fragile trui aan de kant en berg je dure spullen op in een kast waar je kat er niet bij kan. Zo leid je het gedrag van je kitten in goede banen zonder zijn natuurlijke instincten weg te nemen.