Meer dan 70% van alle katten hebben op hun derde leeftijd last van gebitsproblemen; wist je dat?

Sommige katten hebben een grotere aanleg dan andere maar tandplak kan een groot probleem worden. De beste methode om tandplak te verwijderen en tandsteen te voorkomen is tanden poetsen! Dit helpt ook om een pak andere problemen te voorkomen, vb. tandvleesontstekingen en gaatjes in de tanden.

Hoe kun je de tanden van je kat poetsen?

Je kat laat dit niet toe en je vraagt je af hoe je dit moet aanpakken… .

Er zijn enkele stappen die dit makkelijker kunnen maken maar je moet er de tijd voor nemen:

Stap 1

Laat je kat eerst wennen aan het ritueel. Begin daarom eerst met wat te aaien over het kopje, de wangen en de kin. Sommige katten zullen dit aangenaam vinden, anderen zullen dit minder prettig vinden in het begin. Hoe vroeger je hiermee begint, hoe makkelijker het zal gaan, dus probeer dit al aan te leren bij je kitten.

Stap 2

Laat vervolgens je kat geleidelijk aan wennen aan je vinger in zijn mondje. Begin niet direct met een tandenborstel maar doe het rustig aan. Je kan dit doen door de lip omhoog te doen bij de wangen en met je vinger over de tanden te strijken. Het volstaat om slechts enkele seconden te poetsen. Het is niet nodig om de tanden 2 minuten lang te poetsen zoals bij ons.

Eens je katje dit gewend is kun je een verbandgaasje om je vinger binden om enkele keren over de achterste tandjes te wrijven. Als ze zover is kun je beginnen oefenen met wat tandpasta (speciaal voor katten: gebruik nooit tandpasta voor mensen want dit is giftig voor je kat!). Laat je kat hiervoor eerst eens goed ruiken en likken.

Stap 3

Gebruik nu een vingertandenborstel met wat tandpasta eens je kat gewend is aan het gaasje rond je vinger. Dit verwijdert de plak immers beter.

Stap 4

Schakel tot slot over op een echte kattentandenborstel. Gebruik om schade te vermijden zeker geen tandenborstel voor de mens want deze is veel te groot en te hard voor je kat!

Enkele tips bij het poetsen van de tanden

Tip 1

Neem je kat op je schoot, neem met je ene hand het kopje vast en duw de lip een beetje omhoog met je vinger. Zorg ervoor dat je goed tot de achterste tanden kan geraken met de andere hand.

Tip 2

Neem voldoende tijd voor elke stap. In het begin kunnen enkele pogingen nodig zijn om dit onder de knie te krijgen.

Tip 3

Hou het kort. Je hoeft ook niet alles in één keer te doen. Wissel desnoods af van kant. Beloon je kat achteraf met een gezond snoepje.

Tip 4

Zorg ervoor dat je op de bovenste tanden van boven naar onder wrijft en op de onderste van onder naar boven zodat je steeds van het tandvlees weg wrijft. Op die manier komen geen vuiltjes vast te zitten onder het tandvlees.

Tip 5

Je hoeft enkel de buitenkant van de tanden te poetsen. Een drietal keer heen en weer over de tanden volstaat. Poets zeker niet te hard!

Tip 6

Indien je kat vooraf laat ruiken aan de tandpasta en ze vindt het niet lekker kun je de tandpasta wat mixen met iets lekkers. Kies voor wat natvoer of tonijnvocht om de smaak lekkerder te maken voor je kat.

Wat zijn de symptomen van gebitsproblemen?

Tandproblemen kunnen altijd ontstaan, ook al poets je ze regelmatig:

  • Slechte geur uit de bek
  • Minder eetlust
  • Veel kauwen
  • Met de pootjes aan de bek zitten
  • Fel rood tandvlees
  • Gele of bruine plekken op de tanden
  • Je kat wordt depressief of geïrriteerd

Heb je een vermoeden dat er een tandprobleem is? Neem gerust contact met ons op.

Een gebitsreiniging

Wanneer je de tanden poetst verwijder je het tandplak. Tandsteen is echter niet zomaar te verwijderen. Dit moet gebeuren bij de dierenarts. De kans bestaat dat je kat hiervoor onder narcose moet, helaas. Bij oudere katten kan dit een risico vormen voor de gezondheid. Dus dat is een extra reden om genoeg aandacht te besteden aan het gebit van je kat!