Neem het mee of zorg voor goede opvang

​Je huisdier houdt je altijd trouw gezelschap. Wanneer jij op reis gaat, wil je dan ook het beste voor je dier. Waarop moet je letten als je je hond meeneemt op vakantie met de auto of het vliegtuig? Of hoe vind je thuis geschikte opvang?

Met je hond op reis

​Sommige honden en katten kunnen het gezelschap van hun baasje maar moeilijk missen. Of is het omgekeerd? In elk geval, als je je hond of kat meeneemt op reis, bereid je je trip best goed voor.

 • Laat je hond of kat registreren, chippen en inenten: dat is verplicht.
 • Zorg voor een Europees dierenpaspoort.
 • Check de regels over het aan de lijn houden van je hond op je vakantiebestemming.

Honden toegelaten

Kies om te beginnen een bestemming waar je hond ook wat aan heeft: geen drukke, warme stad, maar een plek waar hij kan rennen, wandelen en zwemmen. Je vindt op het internet en bij touroperators heel wat hondvriendelijke vakantiehuizen en hotels. Kies bijvoorbeeld een huisje met een goed omheinde tuin of een strand in de buurt waar of je hond ook welkom is. In hotels moet je soms een toeslag betalen voor je huisdier.

Met je hond in de auto

Zorg dat de autorit met je hond zo comfortabel en veilig mogelijk verloopt. Je hond los vervoeren, is echt geen goed idee. Hij kan je namelijk snel afleiden en naar voor geslingerd worden als je plots moet remmen.

 • Zet je hond vast met een hondengordel, in een bench of achter een autorek.
 • Laat je hond geleidelijk wennen aan langere autoritten.
 • Zorg voor een aangename temperatuur in de wagen.
 • Stop regelmatig en laat je dier voldoende water drinken. Ook goed voor het baasje trouwens…
 • Laat je hond nooit achter in de auto want hij kan heel snel oververhit raken.

Met je hond op het vliegtuig

Wil je je hond meenemen op het vliegtuig, vraag dan eerst even aan je dierenarts of het dier dat wel zo leuk vindt. Sommige honden zijn te bang of te zenuwachtig om te vliegen en bepaalde rassen krijgen zelfs ademhalingsproblemen op grote hoogte. De meeste luchtvaartmaatschappijen laten alleen kleine honden en katten toe in de cabine. Grote dieren reizen in een kennel mee in het bagageruim. De kennel moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.

Het vervoer van dieren is bij elke luchtvaartmaatschappij anders geregeld. Check daarom de website van de maatschappij waarmee je vliegt en bel eventueel voor extra informatie.

Je huisdier blijft thuis

​Als je je huisdier niet meeneemt op vakantie, dan zorg je natuurlijk voor goede opvang voor je dier. Wat is er mogelijk?

 • Vrienden of familie komen met plezier je dier verzorgen en gezelschap houden.
 • Je huisdier kan terecht bij je (dieren)vrienden.
 • Je regelt een professionele dierenoppas aan huis. Vergelijk websites, lees ervaringen van anderen, leer de oppas kennen en maak duidelijke afspraken. Zo kun je gerust op reis vertrekken.
 • Je vindt een hondenpension met ruime en propere verblijven. Een plek waar je hond goed verzorgd wordt, eventueel het gezelschap van andere honden kan opzoeken, maar wel binnen en buiten zijn eigen plekje heeft.

Ook tijdens je vakantie kan je huisdier een fijne tijd beleven. Zoek gewoon de oplossing die het best bij jullie beiden past.

Bron: AG Insurance