Je hebt beslist om je gezin uit te breiden met een viervoeter. Je kiest een naam, je koopt tal van spulletjes, je kiest je nieuwe vriendje. En dan komt het erop aan om je huis aan te passen aan een huisdier.

Hierbij enkele tips om je te helpen jouw huis voor te bereiden:

  • Een slot op kastdeuren kan ervoor zorgen dat pientere pootjes niet op verboden plaatsen terechtkomen.
  • Hou je vuilnisbak in een kast. Huisdieren kunnen immers makkelijk een vuilnisbak omvertrekken als ze denken dat er iets lekkers in zit.
  • Doe altijd het wc-deksel naar beneden na een bezoekje aan het toilet (je zou niet willen dat je huisdier een slok reinigingsproduct binnenkrijgt wanneer het ervan drinkt).
  • Een aantal bekende kamerplanten zoals aloë vera zijn giftig voor katten en honden. Dat geldt ook voor verse bloemen zoals paradijsbloemen en anjers. Check online of je planten in huis hebt die giftig kunnen zijn voor je nieuwe vriend.
  • Zorg voor een gesloten schoenenkast. Katten doen niets liever dan met veters spelen en een hond is altijd wel te vinden voor een duur paar schoenen om op te knabbelen. Frustrerend voor jou en mogelijk verstikkingsgevaar voor hen.
  • Katten en sommige honden zullen zich onder je bed proberen te verschuilen wanneer ze zich gestresseerd voelen. Heb je liever dat ze dat niet doen, maak dan een rand rond de onderkant. Zorg er dan wel voor dat je huisdier een veilig en knus plekje heeft waar het zich kan terugtrekken wanneer het zich bedreigd voelt – een overdekte kattenmand of een hondenkooi bijvoorbeeld.