Met de juiste aandacht maak je je konijn of knaagdier gelukkig en voed je het eenvoudig op. Ontdek welke dingen je dier allemaal kan leren en hoe je er een band mee opbouwt.

Je konijn of knaagdier is eenvoudig op te voeden. Maak het bijvoorbeeld zindelijk of leer het trucjes. Stem je verwachtingen af op de aangeboren aanleg van je vriendje. Een muis leer je bijvoorbeeld minder dan een konijn. Al heeft ook de muis heel wat leermarge. Maar veel belangrijker is dat jullie een goede band opbouwen en vooral veel plezier met elkaar hebben.

Hoeveel aandacht heeft een konijn nodig?

Je konijn is een echt gezelschapsdier. Ook met de beste zorg wil je dier graag aandacht van jou. Dat heeft het dagelijks nodig. Knuffel en speel er regelmatig mee. Konijnen zijn bovendien heel leergierig, dus train ze gerust. Wist je dat konijnen zelfs een high five geven op commando?

Je konijn houdt er niet van om opgetild te worden, doe dat dus best niet. Ben je bang dat je maatje te weinig beweging krijgt? Laat hem dan regelmatig vrij rondlopen door je woning of in een buitenren.

Hoeveel aandacht heeft een knaagdier nodig?

Ook je knaagdier heeft elke dag nood aan aandacht. Waar die aandacht uit bestaat, hangt af van de soort. Cavia’s en gerbils zijn heel nieuwsgierig en spelen graag met hun baasje. Een muis of hamster daarentegen is meer op zichzelf en heeft daar minder nood aan. Waar een cavia graag knuffelt, wil een gerbil eerder op zijn baasje klimmen. Kijk dus goed naar de behoeften van je dier en speel daar op in.

Welke soort knaagdier je ook hebt, met één ding maak je ze zeker blij: af en toe een lekkere snack.

Speeltijd voor je knaagdier

De meeste knaagdieren zijn verzot op spelen. Ze zijn energiek en soms ook lekker eigenwijs. Door samen bezig te zijn, bouwen jullie een band op en zorg je voor extra beweging. Koop een paar leuke speeltjes voor je vriendje, die geven hem de nodige afleiding.

Ieder knaagdier heeft zo zijn eigen voorkeur:

  • hamster: tunnels, rennen, klimmen, knagen
  • gerbil: klauteren, knagen en graven
  • cavia: knuffelen

Een cavia speelt niet zoals hamsters en gerbils dat doen. Hij zit liever op zijn gemakje bij het baasje terwijl hij wordt geaaid. Maar juist daarom is het wel belangrijk hem te laten bewegen. Ook de cavia krijgt graag snoepjes. Stop die bijvoorbeeld in een balletje waar hij ze zelf uit moet halen of lok hem met een snack over een hindernisbaantje.

Voor ieder knaagdier is het goed om het af en toe uit zijn hok te laten. Zo krijgt het nieuwe prikkels en blijft zijn leefomgeving interessant. Zorg er dan wel voor dat de ruimte veilig is. Bij het ene dier zal dit makkelijker gaan dan bij het andere. Bouw het vrij rondlopen langzaam op en start er pas mee als je diertje aan zijn kooi gewend is.

Hoe leer ik mijn konijn trucjes?

Leer je konijn trucjes door snoepjes te geven als het iets doet wat je leuk vindt. Of lok het in een bepaalde richting door de lekkernij voor zijn neus te houden. Beloon je vriendje bij goed gedrag ook door enthousiast te reageren: konijnen herkennen onze stem en reageren sterk op verschillende toonhoogtes. Herhaal tijdens het oefenen regelmatig het commando en gebruik daarvoor steeds hetzelfde woord, bijvoorbeeld ‘zit’ of ‘high five’.

Als je merkt dat je konijn afgeleid of moe is, stop je de training. Een vermoeid konijn leert niets en beleeft er ook geen plezier aan. Ga de volgende dag gewoon weer verder met de oefeningen.

High five met je konijn

Zo leer je je konijn een high five:

Stap 1:

Hou een snoepje voor zijn neus en haal dit een beetje naar je toe. Hou ondertussen je hand voor één van zijn voorpootjes en zorg dat het net een klein stapje naar voren moet doen om het snoepje te pakken. Je vriendje stapt daardoor met het pootje op je hand. Beloon het door het snoepje te geven. Doe dit net zo lang totdat het soepel gaat. Zeg gedurende de oefening het commando ‘high five’, steeds op dezelfde manier.

Stap 2:

Herhaal alles uit stap 1, maar hou je hand iets boven de grond zodat je konijn omhoog stapt met één pootje.

Stap 3:

Herhaal alles uit stap 1, maar hou nu je hand verticaal in de lucht voor je vriendje. Vergeet niet het commando telkens te herhalen. Na genoeg oefenen geeft je konijn vanzelf een high five!

Je konijn over balken laten springen

Leer je konijn om ergens overheen te springen. Daarmee raakt het overtollige energie kwijt en krijgt het gezonde beweging.

Stap 1:

Laat je vriendje wennen aan een konijnentuigje. Dat heb je voor deze oefening namelijk nodig om je konijn te sturen.

Stap 2:

Plaats balken of stokken waar je konijn overheen gaat springen. Begin met één stokje of balkje waar het makkelijk over stapt, het hoeft dan nog niet te springen. Als het je dier niet lukt, hou dan een konijnensnoepje voor zijn neus en lok het daarmee over de hindernis. Beloon je langoor met een snoepje zodra hij dat doet en zeg met een vrolijke stem het commando ‘jump!’.

Stap 3:

Volg stap 2, alleen plaats je nu een stok of balk boven de eerste zodat je konijn een klein sprongetje moet maken. Geef het na het springen direct een lekkernij!

Stap 4:

Plaats nu nog een balkje op de stapel zodat je langoor een flinke sprong moet maken. Vergeet niet om gedurende de oefening het commando te herhalen en direct na afloop je konijn te belonen met iets lekkers.

 

Bron: AVEVE