Geen slapende honden wakker maken. Een bekend gezegde wat je ook wel letterlijk mag nemen, want honden kunnen gedesoriënteerd raken als ze plots wakker worden gemaakt. Daarnaast hebben honden veel slaap nodig, mede doordat zij overdag veel prikkels binnen krijgen en de hersenen constant gestimuleerd worden. Maar hoeveel slaapt een hond nou eigenlijk op een dag?

Hoeveel slaapt een hond?

Het doel van slapen is om de prikkels, herinneringen en opgedane kennis te verwerken en te rangschikken. Dit geldt voor zowel de mens als dieren, dus ook honden. Hoe meer er te verwerken valt, hoe meer slaap er nodig is. Honden slapen zo’n vijftien uur per dag, puppy’s en oudere honden kunnen wel achttien tot twintig uur slapen. Afhankelijk van het ras en het karakter van jouw hond kan het natuurlijk hiervan afwijken. Honden slapen ook een groot deel overdag, als wij aan het werk zijn, naar school of op bezoek bij de buurvrouw.

Favoriet stekje

Net zoals mensen een bepaalde voorkeur hebben voor een bed, hebben honden dat ook voor hun plekje. Zo liggen sommige honden het liefst op een koude vloer, de ander onder een dekentje en de derde op het tapijt bij de voeten. Wel is de bank een van de meest favoriete plekjes in huis, omdat het hoger is waardoor ze een goed overzicht hebben, de geur van het baasje in de bank zit en ze hier lekker weg kunnen kruipen tussen de kussens. Verder is het goed en prettiger voor honden als ze hun kop hoger leggen, zodat ze makkelijker in een diepe slaap kunnen vallen. En in de ogen van een hond lukt de kop omhoog leggen een stuk makkelijker op de bank dan op de vloer.

Tijd om naar bed te gaan

Hoeveel slaapt een hond aan een stuk door? Dat is heel verschillend per hond en per keer. Honden slapen natuurlijk niet aan een stuk vijftien of twintig uur. Over de hele dag verdelen zij hun slaap. Vaak worden honden na een paar uur even wakker, strekken zich uit, lopen een rondje en gaan of een nieuwe slaapplekje zoeken of pakken de bal en dagen je uit om te spelen. Daarnaast zijn het echt sociale slapers. De meeste honden voelen zich niet veilig en vinden het onprettig als zij alleen moeten slapen. Je trouwe viervoeter de keuze geven om samen te slapen of niet kan al voor een veilig gevoel zorgen. Daarnaast is slapen met je hond in dezelfde ruimte of op hetzelfde bed geen enkel probleem. Vele honden worden zelfs gebruikt om baby’s of oudere mensen gezelschap te bieden en warmte te geven. Een win-win situatie voor de hond en het baasje.

Bron: Beeztees