Wist je dat de eekhoorn geen winterslaap houdt?

In de herfstperiode is de eekhoorn druk bezig met het zoeken naar voedsel. Net omdat hij geen winterslaap houdt en het in de winter moeilijker is om voedsel te vinden, dient de eekhoorn voldoende voorraad aan te leggen om de winterperiode te overbruggen. Ook gaat hij tijdens de herfst meer eten om een dikkere vetlaag creëren, zo kan hij de aankomende koude dagen beter trotseren.

In tegenstelling tot andere periodes in het jaar waarin de eekhoorn van zonsopgang tot zonsondergang actief is, zal hij in de winter enkel van zonsopgang tot kort na de middag actief zijn; en met actief zijn bedoelen we voornamelijk het zoeken van zijn voedselvoorraad.

Heb je een eekhoorn vlakbij je woning gespot? 

Dan kan je het dier een handje helpen!

Maak van je tuin een natuurlijke omgeving waarin de eekhoorn nestmateriaal kan terugvinden (twijgen, takken, bladeren, hooi, kranten, mos) en hang eventueel een nestkastje op voor eekhoorns.

Je kan ook voedsel voorzien voor je kleine logé (beukennootjes, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten, rozijnen en ongezouten pinda’s) zodat zijn zoektocht wat vlotter verloopt.

In de winter is het voor de eekhoorn ook wat moeilijker om water te vinden en dat hebben ze zeker nodig aangezien ze niet voldoende vocht uit hun voeding kunnen halen. Plaats dus ook een klein schaaltje met water in je tuin. Tip: plaats het schaaltje op een plaats waar je hond of kat niet aankan.

En tot slot… Geniet van je kleine logé in je tuin! Wat kan de natuur toch mooi zijn…