Vaak verklapt het karakter van je kat al vrij veel. Wordt hij liever met rust gelaten of is hij eerder aanhankelijk en wil hij geaaid worden?

Sommige baasjes overwegen een tweede kat omdat zij zelf minder vaak thuis zijn en het schuldgevoel begint te knagen. “Onze kat is zo vaak alleen thuis, hij zal hem wel dood vervelen…”. Maar denk daarom niet dat een vriendje je kat zal afleiden of gelukkig maken, integendeel, het zou wel eens kunnen dat hij zijn nieuwe huisgenoot als indringer ziet in zijn territorium en zo stress ervaart. 

Wat je kat wél nodig heeft zijn voldoende ‘uitdagingen’ om zijn natuurlijk jachtinstinct te triggeren. Dit kan met kattenspeelgoed maar soms volstaat een propje papier of een haarspeld waar ze mee kunnen spelen. Zo ga je verveling tegen en houd je je kat in goede conditie. 

Ook een krabpaal is voor een kat onmisbaar, daar kunnen ze hun nagels aan scherpen, als uitkijkpost gebruiken en het krabben zou als stress verminderd werken voor je kat. Maar een vriendje heeft een kat niet per se nodig om gelukkig te zijn.

Sommige katten lijken het wel leuker te hebben met twee. Vaak is het al dan niet graag hebben van andere katten afhankelijk van de eerste levensweken van je kleine tijger. Wanneer hij van kleins af andere katten rondom zich gewoon is zal hij hier later ook minder moeite mee hebben. Heeft hij als kitten weinig andere viervoeters gezien, dan zal de kat op latere leeftijd eerder minder sociaal zijn.

En wat als je een tweede kat in huis neemt? Waar dien je dan op te letten?

Houd vooral rekening met je huidige kat, hij heeft zo zijn gewoontes gecreëerd en zou dus meer moeite hebben om zich aan te passen dan zijn nieuwe huisgenoot. Kies daarom voor een (gecastreerde) kat die ongeveer dezelfde leeftijd heeft als de heer des huizes. De kans dat hun levensstijl matcht is een pak hoger dan wanneer je bijvoorbeeld een oude kater en een kitten samenbrengt.

Denk er ook aan om met je nieuwe kat even naar de dierenarts te gaan voor een check up, je wilt namelijk dat het beestje in goede gezondheid verkeert voordat hij kennis maakt met zijn nieuwe vriend.