Hoe vaak mag je een hond wassen?

Dit is een vraag die regelmatig door hondenbezitters wordt gesteld. Wassen hoeft niet regelmatig te gebeuren. Maar als je hond in iets smerigs heeft liggen rollen en met een onplezierig luchtje rondwandelt of doordrenkt is van de modder, dan wordt het tijd om hem een bad te geven. Tegenwoordig bestaan er hondenshampoos die de natuurlijke oliën niet uit de vacht halen. Als je goed voorbereid bent, kan het heel leuk zijn voor de hond en voor jou om zijn vacht te verzorgen!

Het is belangrijk dat je speciale hondenshampoo gebruikt. De ph waarde van de mens is namelijk 5,5 en die van de hond 7,5. Des te meer naar de 0 des te zuurder. Het is van belang om met de juiste shampoo te wassen zodat de talglaag van de hond ook niet weggewassen wordt. Bij mensen zorgt deze voor de temperatuurregeling, maar bij honden biedt deze bescherming en zorgt dit ervoor dat de huid niet uitdroogt.

Vooraf goed borstelen

Het beste is om je hond voor het wassen eerst even goed te borstelen. Hierdoor verwijder je de losse haren en haal je klitten uit de vacht. Als je hond veel last heeft van knopen in zijn vacht, neem dan goed de tijd om deze er eerst uit te halen. Met water worden deze knopen namelijk alleen maar erger.

Je hond wassen

Laat lauwwarm water in een kuip of het bad lopen, ongeveer zoveel dat het water tot aan de knieën van de hond komt, of zet de douche aan op een, voor de hond, aangename temperatuur. Leg een badmat of handdoek in de kuip, hierdoor voorkom je dat de hond wegglijdt. Til je hond nu in de kuip, beloon hem uitbundig met je stem. Hou hem op zijn plaats met een hand en schep met de andere hand water over de vacht. De sproeikop van de douche gebruiken is ook mogelijk. Wanneer je dit doet, hou deze dan dicht bij de vacht zodat de hond niet zenuwachtig wordt. Doe er vervolgens de hondenshampoo op en wrijf deze rustig en voorzichtig door de gehele vacht. Voor de kop kun je een spons gebruiken, kijk goed uit dat er geen zeep in de ogen komt.

Gebruik vervolgens schoon, lauwwarm water om af te spoelen zodat er geen shampoo achterblijft.

Je hond afdrogen

Knijp dan het water uit de vacht voordat je met een paar handdoeken gaat afdrogen. Om het direct schudden van de hond tegen te gaan kun je hem vasthouden in zijn nekvel. Je kunt eventueel ook een haardroger gebruiken, maar zet hem op een heel lage temperatuur, blaas je hond niet in zijn gezicht en hou deze niet te dicht bij de vacht.

Belangrijk: controleer goed of de oren helemaal droog zijn, vochtige oren zijn namelijk een plek waar bacteriën zich graag nestelen.

Tot slot: prijs je hond na de wasbeurt uitbundig en geef hem een beloning, zo zal het op termijn steeds leuker worden!

Bron: Beezteez.nl