De egel houdt een winterslaap omdat er dan minder voedsel te vinden is; over het algemeen is dit van oktober tot maart/april.

Wist je dat…

Egels tijdens hun winterslaap tot 40% van hun lichaamsgewicht verliezen? Ook daalt hun lichaamstemperatuur van 36°C naar 5°C of zelfs minder, daalt hun hartslag van 190 naar 20 slagen per minuut en verandert de interval van hun ademhaling naar 1x per 2 tot 3 minuten! Verbazingwekkend toch?

Heb je een egel in je tuin die nog niet in winterslaap is? Dan kan je voedsel in je tuin voorzien zodat hij kan aansterken. Egels eten hoofdzakelijk ongewervelden zoals slakken en wormen; hou er dan ook rekening mee dat je geen wortels, noten of andere harde voeding geeft maar bijvoorbeeld een bordje met vogelpindakaas.

Om te drinken plaats je een schaaltje met water, zorg er wel voor dat dit laag genoeg is zodat de egel er gemakkelijk uit kan drinken. Belangrijk: Plaats geen melk; Ze kunnen hier erg ziek van worden!

Verder kan je je kleine logé helpen door een rustige slaapplaats te voorzien. Ook wanneer hij reeds in winterslaap is bewaar je liefst de rust voor de egel; hou tuinwerkers en anderen dus zo ver mogelijk weg!