Binnen een paar dagen, op 28 april, vieren we wereldwijd de ‘Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk’. Daarom vonden we het, het uitgelezen moment om de kantoorhond, beter bekend als ‘office dog’, eens in de kijker te plaatsen. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat een kantoorhond leidt tot een verbeterde werksfeer en een lager ziekteverzuim op de bedrijfsvloer.

Leg je oor te luister

Vooraleer je beslist om een kantoorhond in het bedrijf te halen, is het belangrijk om eerst een aantal zaken te checken. Zo is het uiteraard een vereiste dat geen enkele medewerker allergisch is voor honden of er een gigantische angst voor heeft. Wanneer dat snor zit, is het belangrijk om iedereen ervan te overtuigen dat het nemen van een kantoorhond een goed idee is. Daarom is het aan te raden om jezelf grondig te informeren zodat je je medewerkers kan overtuigen aan de hand van de talloze voordelen die een office dog met zich meebrengt.

Een van die voordelen is, dat een kantoorhond een positief effect heeft op de perceptie van stress. Alleen al het kijken naar de hond, zorgt ervoor dat medewerkers een ontspannen gevoel krijgen. Een hond zorgt bovendien ook voor meer gesprekken tussen de collega’s onderling.

“Niet alleen een hond heeft er baat bij om

omringd te zijn door mensen, ook de positieve invloed

op het geluksgevoel en stressniveau van werknemers

is duidelijk zichtbaar dankzij een kantoorhond.”

Stel een ‘hoofdbaasje’ aan

Op het bedrijf zelf is de office dog natuurlijk ‘van iedereen’ maar na de kantooruren moet er natuurlijk wel 1 persoon zijn die de verantwoordelijkheid draagt voor de hond en hem meeneemt naar huis, hem verzorgt en er op tijd en stond eens mee naar de dierenarts gaat.

Net zoals werknemers nood hebben aan hun eigen bureau waar ze in alle rust kunnen werken, heeft ook een kantoorhond zijn eigen plekje nodig op het bedrijf. Kies daarom een rustig plekje uit waar je een knus mandje plaatst zodat de hond heerlijk tot rust kan komen na al dat knuffelen tijdens de middagpauze.

Office cat

Zijn jouw collega’s toch niet zo te vinden voor een kantoorhond? Er zijn naast honden ook enorm veel katten in een asiel die een nieuwe woonplek zoeken. En aandachtstekort zal zo’n beestje nooit meer hebben met alle collega’s op kantoor. Een kat hoeft bovendien niet uitgelaten te worden en kan, in tegenstelling tot een hond, wel op kantoor ‘wonen’. Tot slot zijn kantoorvissen ook een optie voor wat leven in de brouwerij op de afdeling. Vergeet niet, welk kantoordier je ook in het bedrijf haalt, dat een huisdier de nodige zorg, tijd en aandacht nodig heeft en dat er dus zeker 1 persoon deze verantwoordelijkheid op zich moet nemen.

Tot slot verdient de office dog als volwaardig teamlid uiteraard ook een specifieke functietitel. Wij dachten bijvoorbeeld aan ‘ontspanningsmanager’ of ‘knuffel accountant’.