Mijn kat kan jagen

De essentie van het leven van je kat is jagen, ongeacht de leeftijd. Voorzie dus elke dag bewegende speeltjes, speelhengels en balletjes, maak hier elke dag een paar keer enkele minuten tijd voor en je kat zal supergelukkig worden.

Mijn kat kan krabben

Krabben is héél belangrijk. Hiermee scherpt ze niet alleen haar nageltjes, maar zet ze ook positieve geursignalen uit voor zichzelf. Daarenboven heeft ze ook de mogelijkheid om in de hoogte te schuilen, dit geeft haar een extra veilig gevoel en zijn jouw kasten veilig. Zie dat je krabpaal hoog genoeg is zodat de kat zich volledig kan uitrekken. Je kan bepaalde plaatsen (muren, zetels) ook bedekken met krabtapijt of krabkarton, zodat je daar niet een torenhoge paal hoeft te zetten.

Mijn kat kan schuilen

Schuilen is een natuurlijke manier van je kat om om te gaan met stress in de omgeving, geef haar dus de mogelijkheid om te schuilen zonder haar te storen of te willen troosten. Voorzie mandjes met hoge randen, lege dozen met de open kant langs de zijde, lege plaatsjes in en op kasten. Zelfs de meest happy kat wil soms eens schuilen en bij poezen geldt: hoe hoger hoe beter.

Mijn kat heeft afwisseling

Voorzie jaag- en spelmogelijkheden, geurverrijking en voedselverrijking door elkaar, zodat je kat elke dag iets nieuws ontdekt. Zorg voor een speelkoffer en wissel af in moeilijkheid, intensiteit, frequentie en nieuwigheid.

Mijn kat voelt zich veilig op de kattenbak

Hier zijn enkele tips voor een huisdier die graag op de bak gaat:

  • koop fijn zand, dit verkiezen ze boven grove korrel
  • in het algemeen verkiezen katten gesloten bakken, maar er zijn ook katten die liever op een open bak gaan
  • zie dat de bak groot genoeg is voor de grootte van je poes
  • plaats de bak op een rustige plaats en niet aan deuropeningen, gang of trap overloop
  • maak de bak elke dag proper
  • voorzie genoeg kattenbakken met de algemene regel N+1

Mijn kat heeft gezonde eet- en drinkgewoonten

Plaats drink- en eetbak niet naast elkaar, in het wild zal het dier nooit een muis naast een vijver vangen. Katten hebben een voorkeur voor stromend water, denk maar aan fonteintjes en lekkende kranen. Voorzie altijd brokjes want in het wild eten katten 10 tot 20 keer per dag kleine hapjes in plaats van één keer een grote maaltijd.

Bron: Wellopet