Een kattenbak is een must in elk kattenhuishouden. De keuze in kattenbakken is enorm. Welke kies je en waar zet je hem neer?

Welke soorten kattenbakken zijn er?

Er zijn kattenbakken met of zonder kap, met luikjes en met luchtfilters. En wat dacht je van zelfreinigende kattenbakken? Het aanbod is enorm. Hoe weet je welke kattenbak de juiste voor je kat is?

De richtlijn: een goede kattenbak is anderhalf keer de lengte van je kat. Wanneer er een kap op zit, moet je kat makkelijk kunnen staan en draaien in de bak. Kies voor je eigen gemak een exemplaar dat eenvoudig te reinigen is. Heb je een kitten of oude kat, zorg dan voor een lage instap.

Hoe vaak moet ik de kattenbak schoonmaken?

Je kat gebruikt haar kattenbak niet als deze vies is. Verwijder daarom bij gebruik van klontvormende kattenbakvulling elke dag de uitwerpselen. Zo voorkom je slechte geuren.

Gebruik je geen klontvormende kattenbakvulling? Dan maak je de bak best eens per week grondig proper.

Welke kattenbakvullingen zijn er?

Er zijn twee verschillende soorten kattenbakvullingen: minerale korrels en niet-minerale korrels.

De laatste is gemaakt van organisch materiaal, zoals hout- en papierafval. De minerale variant is van klei. Bij de minerale korrels kan je kiezen tussen klontvormende kattenbakvulling en niet-klontvormende kattenbakvulling. De klontvormende korrels plakken aan elkaar als ze nat worden. Zo zijn ze makkelijk uit de bak te scheppen. De klompen sluiten de vieze geurtjes op, waardoor de bak minder ruikt. De niet-klontvormende korrels absorberen vocht, maar plakken niet aan elkaar.

Stel jezelf 3 vragen om te beslissen welke korrels het beste zijn voor jou:

  1. Ben je bereid dagelijks klontjes te scheppen? Kies dan voor klontvormende korrels.
  2. Waar staat de kattenbak? In de keuken, garage, wasplaats, living etc. Staat de bak in een leefruimte, dan zijn klontvormende korrels beter wegens een betere geur captatie.
  3. Hoe intensief wordt de bak gebruikt? Bij intensief gebruik: klontvormende korrels zijn zuiniger in gebruik en je hebt minder last van geurtjes.

Hoe laat ik mijn kat wennen aan de kattenbak?

Je kat heeft tijd nodig om te wennen aan een nieuwe kattenbak. Zet haar met de bak in een kleine ruimte. Heb je een kattenbak met een kap? Haal deze er dan tijdelijk af; katten vinden het niet prettig om een onbekende ruimte in te gaan als deze overdekt is. Zodra je kat gewend is, zet je de kap er weer op.

Kan je kat de kattenbak nog niet vinden? Help haar dan door haar op te tillen en op de bak te zetten.

Hoe voorkom ik nare luchtjes bij de kattenbak?

Een kattenbak in huis hoeft helemaal niet te zorgen voor slechte geuren. Schep er regelmatig de uitwerpselen uit en maak hem proper.

Wat is de beste plaats voor de kattenbak?

Zet de kattenbak op een rustige plaats waar je kat makkelijk bij kan. Een plek waar je kat in alle rust kan gaan zitten, zonder dat ze zich opgejaagd voelt. Plaats de kattenbak bovendien nooit naast de voer- en drinkbakjes of een slaapplaats. De kat is een zeer proper dier en wil die plekken niet bevuilen.

Kunnen twee katten van dezelfde kattenbak gebruik maken?

Katten hebben een eigen kattenbak nodig, die delen ze liever niet. Zorg voor 1 kattenbak per kat +1. Als je twee katten hebt, plaats je dus drie kattenbakken. In sommige gevallen is het mogelijk dat twee katten gebruik maken van dezelfde kattenbak, bijvoorbeeld wanneer ze goede vrienden zijn. Maar dan nog is een extra bak handig voor de momenten waarop ze  tegelijkertijd naar het toilet moeten.

Wat als mijn kat haar behoefte opeens buiten de kattenbak doet?

Soms plast een kat zomaar naast de kattenbak. Gebeurt dit een keer, dan heeft ze gewoon een ongelukje gehad en is er niets aan de hand. Gebeurt dit regelmatig, dan is er wel iets aan de hand. Ga na wat de oorzaak is. Mogelijk heeft het met één of meer van de volgende zaken te maken:

  • Je reinigt de kattenbak niet vaak genoeg.
  • Je hebt de kattenbak verhuisd.
  • Je hebt de indeling van de kamer gewijzigd.
  • Er heerst spanning in huis.
  • Je kat krijgt te weinig aandacht.
  • Je kat heeft een negatieve ervaring opgedaan met de kattenbak.

Dit zijn factoren waar je direct mee aan de slag kunt. Heb je het idee dat dit allemaal niet de reden is, of is je kat nog steeds van slag ondanks je aanpassingen? Neem haar dan mee naar de dierenarts om mogelijke medische oorzaken te onderzoeken.

Bron: AVEVE