De koude dagen komen eraan! Er kan nog sneeuw vallen of gaan vriezen. Hopelijk zorgt dit weer voor een hoop ijs- en sneeuwpret maar om het ook voor je hond aangenaam te houden zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Bij welke temperaturen moet ik mijn hond binnen houden?

Dit is voor iedere hond anders.

Kleine hondjes kunnen over het algemeen niet goed tegen koude. Ze hebben vaak een korte vacht en een lager vetgehalte. De meeste kleine honden vertonen koude verschijnselen vanaf 8°C.

Middelgrote honden kunnen iets beter tegen koude. De eerste verschijnselen treden bij hen meestal op vanaf 5°C. Hou je hond daarom altijd goed in de gaten wanneer temperaturen richting het vriespunt gaan.

Grote honden kunnen het best tegen koude omdat ze een dikkere vetlaag hebben. Ook stoot hun lichaam minder warmte af. Vanaf 3°C treden de eerste koude verschijnselen meestal bij hen op. Toch kunnen ook grote honden het eerder koud krijgen, afhankelijk van ras tot ras, dus blijf altijd zeer goed opletten.

Risicofactoren

Zoals gezegd hangt het ook nog altijd af van ras tot ras hoe goed je hond tegen de kou kan. Een aantal factoren zorgen er daarnaast voor dat koude een invloed heeft op je hond:

–     De vacht: hoe dunner de vacht, hoe sneller de afkoeling;

–     De buik: een hond met een kale buik zal veel sneller afkoelen;

–     De leeftijd: een puppy en oudere honden zijn veel kwetsbaarder en daarom ook gevoeliger voor koude;

–     Ziekte: zieke honden zijn extra gevoelig voor koude;

–     Het weer: hevige wind of regen kan het nog kouder maken voor je viervoeter;

–     Sneeuw: er kunnen sneeuwklompjes blijven hangen in de vacht en zorgt ook vaak voor snelle afkoeling van je hond.

Heeft mijn hond koud?

Je kan het herkennen aan deze verschijnselen:

–     Rillen

–     Moeizamer ademen

–     Zwakkere hartslag

Ook kan je hond in zichzelf keren en geen contact zoeken of niet meer willen spelen.

Let op de lichaamstemperatuur

Gewoonlijk ligt de lichaamstemperatuur van honden ongeveer tussen de 38°C en 39°C. Wanneer je hond stress heeft of inspanningen levert kan dit oplopen van een halve tot volledige graad. Door de kou kan het een halve graad minderen, wat niet zo erg is. Wanneer de temperatuur echter zakt beneden de 37,5°C en je hond afwijkend gedrag begint te vertonen dan is het aangeraden om contact op te nemen met je dierenarts. Het is belangrijk dat de temperatuur van je hond goed gemeten wordt met een digitale thermometer. Even aan de oren voelen is geen goede manier om de temperatuur vast te stellen.

Verzorging van de poten

In de winter is het zeer belangrijk om de poten van je hond te verzorgen. Er wordt gestrooid en de pekel blijft kleven aan de poten of komt in een wondje terecht. Het is dan ook aangeraden om na het uitlaten de poten van je hond goed af te spoelen met lauw water. Zo voorkom je ook dat je hond de pekel van zijn poten likt en er zoutresten in de maag terecht komen.

Wanneer er pekel aan de poten blijft hangen kan dit pijn veroorzaken bij je hond. Om dit te voorkomen kun je de poten insmeren met vaseline of met speciale potenbalsem.

Wat kun je doen als je hond onderkoeld is?

Breng je hond binnen in een warme ruimte en pak hem in met dekens om het weer warm te krijgen. Neem vervolgens contact op met je dierenarts.