Veel katten hebben een stuk loshangend vel tussen de buik en achterpoten. Vaak wordt dit een hangbuikje of buikflap genoemd, wat kan suggereren dat dit door overgewicht komt. Maar klopt dit wel?

In het Nederlands is er helaas geen speciaal woord voor dit “hangbuikje”. De Engelsen hebben hier wel een woord voor: De primordial pouch.

Bescherming

In een gevecht tussen katten zie je vaak de ene kat op zijn rug liggen en de andere kat erboven hangen. De kat onderop is niet bang, integendeel. Deze gebruikt zijn positie juist om alle vier zijn klauwen te kunnen gebruiken.

Om de buik, en dan vooral de binnenkant, te beschermen tegen de scherpe klauwen, is er een stuk extra vel: De pouch. Deze maakt het moeilijker om buiten het vel ook de buikwand open te halen.

Flexibiliteit

Katten staan bekend om hun flexibiliteit. Rekken en strekken, maar ook draaien en andere rare capriolen. Wanneer ze strak in hun vel zouden zitten, gaat dit allemaal niet zo makkelijk. Het losse vel geeft ze dus de ruimte om vrij te kunnen bewegen.

Nu hebben niet alle katten meer een pouch. Je ziet het om deze redenen wel vaker nog bij actievere rassen, zoals de Bengaal.

Voeding

Over het algemeen eten katten kleinere prooien verdeeld over de dag. Nu zullen ze een makkelijke maaltijd niet laten liggen en komt het dus ook voor dat ze weleens een grotere maaltijd naar binnen werken. Nu is hun maag niet heel groot, maar de pouch biedt mogelijk ruimte om wat te “schuiven” met hun organen, zodat de maag zich wat verder uit kan zetten.

Ook zijn ze ingesteld op karige dagen. Ze zullen echt niet elke dag voldoende prooien kunnen vangen om te kunnen voldoen aan hun behoeften. De pouch dient dan vermoedelijk als “vetopslag”.

Castratie?

Iets wat je ook vaak ziet, is de verwijzing naar castratie. Nu ligt dit net wat ingewikkelder dan “Ze worden gecastreerd en krijgen daarna een hangbuik”.

Wat je ziet na castratie is dat katten sneller meer gaan eten, meer dan nodig. Het risico op overgewicht en vetopslag wordt hierdoor groter, waardoor er inderdaad één en ander verandert in de buikomvang. Ook de pouch kan hierdoor gaan groeien. De pouch is in dat geval dus niet alleen het resultaat van castratie, maar het resultaat van teveel eten.

Onderscheid met overgewicht

Dat de pouch dus niet per se betekent dat de kat overgewicht heeft, is nu wel duidelijk. Maar dat betekent natuurlijk niet dat een kat met een pouch dus geen overgewicht heeft. Soms is het lastig inschatten waar de grens ligt, maar daar zijn wel een aantal aanwijzingen voor.

De Body Condition Score vind ik persoonlijk een fijne maatstaf om te checken of het gewicht wel goed is. Kijk en voel de ribben en beoordeel bij een staande positie of de kat een duidelijke taille heeft. Wanneer de kat goed op gewicht is, is het dus gewoon een pouch en geen hangbuik.

Ik moet hierbij wel een kleine kanttekening geven: Katten die nooit een pouch hebben gehad, maar na overgewicht flink zijn afgevallen, kunnen hier ook een “hangbuikje” aan overhouden. Het is dan niet zozeer een pouch, maar gewoon een overblijfsel uit hun te dikke tijd.

Een multifunctionele buik

Ondanks dat de primordial pouch vaak wordt gelinkt aan overgewicht en/of castratie, zit er dus veel meer achter dit “hangbuikje”. De kat is dus niet per se te dik, het kan ook heel goed een overblijfsel zijn van de wilde voorvaderen. Best een geruststelling, toch?

Bron: Purrfectcat