Niet veel baasjes hebben de luxe om hun huisdier continu bij zich te hebben en dit hoeft in veel gevallen ook helemaal niet. Honden kunnen best even alleen zijn (mits dit goed aangeleerd is) als je naar je werk gaat of boodschappen gaat doen.

Katten overigens zijn thuis vaak veel meer op hun gemak als je op vakantie gaat. Maar het is dan wel belangrijk dat je het huis voor hen veilig achter laat. Met deze 10 tips kun je je huisdier op een zo veilig mogelijke manier achter laten! 

1.   Laat geen rommel of afval liggen

Zorg dat je geen rommel of afval laat liggen, dus gooi voordat je weggaat de vuilniszak weg of zorg dat ze er absoluut niet bij kunnen komen, want als ze iets lekker ruiken zullen zij zich in allerlei bochten wringen om erbij te komen.

Zowel honden als katten vinden dit zeer interessant en wij komen vaak situaties tegen dat de afvalzak met alles wat erin zit door de hele kamer ligt. Het kan erg gevaarlijk zijn, ze kunnen per ongeluk plastic binnenkrijgen of kleine botjes etc.

2. Ruim kleine speeltjes op 

Verwijder kleine speeltjes, touwtjes en andere objecten zoals elastiekjes, zodat je huisdier er niet bij kan komen. Natuurlijk kan het ze bezig houden, maar bij dit soort kleine dingetjes is de kans groot dat ze erin kunnen stikken als jij er niet bij bent. Kies liever voor groter speelgoed dat ervoor gemaakt is om te gebruiken als jij er niet bent, zoals een “Kong” voor honden en voerballen/puzzels/activity centres voor katten.

Overigens is het met kattenspeeltjes sowieso een goed idee om deze weg te leggen; zo raken ze er niet uitgekeken en als je ze uit een mand haalt lijkt het weer iets interessants, want “nieuw”!

3. Moderne techniek

We hebben steeds meer moderne techniek in huis en helaas gaat nog niet alles draadloos. Dat betekent dat er veel draden en snoeren door het huis kunnen liggen. De meeste honden of katten zullen deze links laten liggen, maar bijv. jonge honden willen nog wel eens vanalles in hun mond nemen.

Baasjes met knagers zullen hier al extra alert op zijn, maar hou er ook rekening mee dat als ze in een kooi zitten dat die kleintjes verdraaid handig kunnen zijn om ergens bij te komen.

Kattenbaasjes met mooie elektrische kookplaten kunnen het beste deze vergrendelen als ze op pad gaan, want de kookplaat kan per ongeluk aangaan als ze er op springen en rondlopen. Nog beter is om er bijv. een vaatdoek op te leggen.

4. Warm weer

Sommige, vooral oude huizen blijven in de zomer heerlijk koel en aangenaam voor je huisdier. Maar hou er op warme dagen wel rekening mee dat het kwik kan oplopen en huisdieren kunnen doorgaans slecht met warmte omgaan.

Heb je een huis waar vrijwel de hele dag de zon binnen schijnt? Het kan helpen om sommige gordijnen dicht te doen, een raam kun je wel opendoen, maar zet er een hor/gaas voor zodat ze niet naar buiten kunnen springen. Een ventilator zorgt voor prettige verkoeling en natuurlijk zet je voldoende water neer.

5. Sluit keukenkastjes

Mag je huisdier ergens niet komen? Zoals bijvoorbeeld de slaapkamer? Sluit dan de deuren goed af en doe ze, indien je een Houdini hebt, maar beter op slot!

Ook keukenkastjes en kastjes waar eten ligt goed afsluiten, want als ze eenmaal doorhebben hoe ze iets open krijgen, dan is er geen houden meer aan. Bij de Gamma zijn er allemaal simpele (kinder) oplossingen om dit soort kastjes af te sluiten en leg etenswaren zo hoog mogelijk.

6. Geen giftige bloemen of planten in huis

Veel mooie bloemen en planten zijn giftig voor onze huisdieren. Hoewel mensen vaak denken dat hun dieren er vanaf zullen blijven, komt vergiftiging door bloemen en planten in huis heel vaak voor.

De volgende meest voorkomende bloemen en planten zijn giftig voor honden en katten:

  • Amaryllis
  • Azalea of Rhododendron
  • Bloembollen (tulpen, narcissen etc.)
  • Castorzaad van de wonderboom
  • Chrysanthemum
  • Cyclamen
  • Dieffenbachi
  • Khalanchoe
  • Klimop (niet alle)
  • Lelies (zeer giftig voor katten)
  • Lepelplant
  • Marihuana
  • Oleander
  • Taxus (zeer giftig)
  • Sago palm (zeer giftig)

 

7. Ga er niet vanuit dat je kat 9 levens heeft

Katten zijn niet altijd even zelfstandig als je zou denken, ze doen soms de raarste dingen en komen daardoor ook wel eens in situaties waarbij ze zichzelf niet zo goed kunnen redden.

Zorg dat je even goed rond kijkt in je huis of ze nergens klem kunnen komen te zitten:

  • zoals achter/onder de keuken en/of de koelkast
  • sluit de open haard af
  • toiletdeuren dicht, klinkt gek maar ze kunnen in de pot vallen en klem komen te zitten
  • zet geen ramen open, niet op een kier en al helemaal niet in de kantelstand: ze kunnen klem komen te zitten. Als je toch frisse lucht wilt, zet er dan een rooster voor.

8. Niet alle honden zijn engeltjes 

Sommige honden zijn echt engeltjes als ze alleen thuis worden gelaten, ze gaan slapen en worden pas weer wakker als jij terugkomt. Ze kunnen door het hele huis wandelen zonder maar iets aan te raken en kunnen zich alleen best vermaken met een veilig speeltje.

Helaas zijn niet alle honden zo en je hebt er altijd boefjes tussen zitten die zich willen vermaken met de spullen in je huis. Hier zit vaak wel iets achter waar je met training aan kunt werken (zie tip nummer 5). Dit zijn alvast wat tips om vervelende situaties te voorkomen als je thuis komt:

  • laat je hond goed uit voor je weg gaat
  • zorg voor afleiding: een gevulde ‘Kong’ kan ze uren bezig houden
  • verklein de ruimte en zorg dat ze daarbinnen niets kapot kunnen maken: een bench of ren is daar perfect voor. Dit hoeft niet zielig te zijn als je je dit op een goede manier aanleert, ze zien het dan als een prettig eigen plekje!

9. Honden met verlatingsangst

Niet alle honden kunnen even goed alleen thuis zijn. Uit onderzoek blijkt dat veel honden verlatingsangst hebben. Baasjes weten dit vaak niet omdat je niet ziet wat je hond aan het doen is en vaak kom je er alleen achter als de buren gaan klagen omdat de hond blaft en piept.

Veel honden zijn stille lijders en dit gedrag zet zich niet pas in als ze al uren alleen zijn en zich beginnen te vervelen, maar vrijwel direct als het baasje de deur achter zich dichttrekt.

Hier is zeker wat aan te doen, zoek hulp van een professionele gedragstherapeut die gespecialiseerd is in verlatingsangst.

Het is dus belangrijk om dit pups van begin af aan en stap voor stap te leren. Je kunt om advies vragen bij je fokker of de puppytrainer, cursussen en boeken lezen die gebruikmaken van beloning/positief trainen/positieve bekrachtiging.

10. Maak gebruik van een backup als je weg gaat

Ga je voor langere tijd weg van huis dan je huisdier gewend is en/of aankan? Bijvoorbeeld naar een afspraak en ben je later thuis dan normaal? Dan is het fijn om backup te hebben van bijvoorbeeld een professionele dierenoppas die je kan helpen bij de verzorging van je huisdier. Deze zorgt er bijvoorbeeld voor dat je hond wordt uitgelaten en dat je kat zijn voer en medicatie krijgt op het juiste tijdstip.

Bron: Theanimalnanny