De lente brengt het kwik soms al boven de 20 graden. Sommige dieren houden er dan ook van om te zwemmen en te zonnebaden. Als baasje moet je er wel op toezien dat het veilig is voor je hond. Zo smeer je gevoelige plaatsen op zijn lijf in met zonnecrème en ga je na of het water proper genoeg is om in te zwemmen. Bij hoge temperaturen kunnen er namelijk bacteriën vormen in het water die gevaarlijk zijn voor de gezondheid van je trouwe viervoeter.

Blauwalg

Blauwalg (ook wel blauwwier of cyanobacteriën) zit altijd in het water. Als er veel stikstof en fosfaat in het water zit neemt de hoeveelheid blauwalg toe. De algen drijven op stilstaand water, je kan ze herkennen aan hun blauwe gloed. De besmetting gebeurt door het binnenkrijgen van het water en de symptomen zijn veelal snel zichtbaar. Symptomen zijn onder meer braken, diarree, zwakte, trillen en toevallen. Er bestaat geen tegengif! Of de hond een besmetting met blauwalg overleeft, hangt af van hoe ernstig de symptomen zijn.

Botulisme

Ook bij botulisme draait het om bacteriën die een zenuwgif produceren, waardoor watervogels en vissen kunnen sterven. Hun kadavers kunnen het water besmetten en vervolgens je hond. De symptomen treden meestal een paar dagen na het zwemmen in besmet water op: braken, diarree en, kenmerkend voor botulisme, verlammingsverschijnselen. En ook hier geldt weer: er is geen tegengif, alleen de symptomen zijn te behandelen. Hoe groter de opgenomen hoeveelheid gifstoffen, des te kleiner de kans op herstel. 

Check altijd eerst het water waarin je je hond wilt laten zwemmen. 

Is het al geruime tijd erg warm? Staat het water stil? Drijft er een vieze laag op? Zie je kadavers van eenden liggen of dode vissen drijven? Staan er waarschuwingsbordjes? Ga dan het water niet in! 

Heeft je hond onverhoopt toch een duik in besmet of verdacht water genomen? Spoel hem dan goed af en raadpleeg voor meer informatie je dierenarts om vinger aan de pols te kunnen houden.