Eindelijk, de zon lokt ons weer naar buiten. Een wandeling met de hond lijkt een uistekend idee en ook de katten leven zich uit. Maar misschien moeten we toch nog voorzichtig zijn en met enkele dingen rekening houden.
Lentetips:
1. Bouw beweging rustig op
Doe het even rustig aan. Als je hond bijvoorbeeld niet erg actief is geweest tijdens de winter, ga dan niet meteen voor een 3 uur durende wandeling. Laat je hond bij het spelen voorlopig maar best voorzichtig aan doen. Laat ze niet niet van de eerste keer opnieuw te hard rennen, scherpe bochten nemen en meteen weer remmen.
2. Voer preventie tegen parasieten.
Het warmere, maar ook nog vochtig lenteweer zorgt niet alleen dat ons huisdier actiever wordt. Ook parasieten en wormen leven weer op. Bescherm je huisdier dus voldoende: neem preventieve maatregelen tegen vlooien, luizen en teken. Laat je hierbij goed adviseren.
Er zijn zijn verschillende preventieve middelen mogelijk: van pilletjes tot vaccinaties. De juiste oplossing variëert per dier, per leeftijd en per grootte. Raadpleeg daarom steeds de dierenarts.
Daarnaast is het heel belangrijk dat je je diertjes ook op tijd controleert. Mogelijk moet je een teek verwijderen of moet je huisdier ontwormt worden.
3. let op voor insectenbeten
Los van het feit dat een insectenbeet sowieso niet aangenaam is kunnen vele dieren allergisch zijn voor chemicaliën die in de angel zitten. Dit kan een extreme zwelling veroorzaken. Zeker bij een steek in de keel, tong of nek is het risico groot omwille van mogelijke ademhalingsproblemen. Let dus zeer goed op als je hond of kat achter wespen, bijen, dazen of horzels aanzit.
Neem in geval van een beet dus zeker zo snel mogelijk contact met ons op.
Wat je zelf alvast kunt doen: de angel uit de prikwond trachten te nemen en de zwelling proberen af te remmen door een verkoelingselement in een doek te wikkelen en ertegen te houden.
4. Pas op voor allergieën
Naast insectenbeten kunnen kunnen honden en katten ook last hebben van hooikoorts en andere allergieën; bijvoorbeeld huisstofmijt of schimmels maar ook waspoeder of schoonmaak producten tot zelfs andere huisdieren of mensen.
Stel je vast dat jouw trouwe viervoeter last heeft van een lopende neus, niesbuien, waterige ogen, haaruitval, een verandering van geur, schilferige huid of vette vacht?
Contacteer dan telefonisch de afspraak voor advies.
Ook voortdurend aan de poten likken of krabben, of zich tegen meubels aanschuren wijst op een irritatie!